Evde kefir mayalamak

Kefir, süt ile mayalanan bir içecek Ekşimsi, yoğurtla süt arası bir tadı var. Daha detaylı bilgi için tık tık.  Faydalarını merak ediyorsanız da burdan lutfen…

Çok faydalı olduğunu öğrendiğimde küçük oğlum için marketlerde satılan hazır ürünlerden denemiştik. Genelde tadını   beğenmediğim ürünleri benim oğlan da sevmiyor:) Sonuç: Beğenmedi..  Sonra annem kefir mayası buldu ve evde hazırlamaya başladı. Tadı çok farklıydı, güzeldi. Hemen oğlana denedik. Sonuç: Sevdi.

O günden beridir ben de evde kendim mayalıyorum. Bilmeyenler için nasıl yapılacağını anlatayım

  • Kefir mayası  temin etmek: Bazı aktarlarda satılıyor. Ankara’da yaşayanlar Atatürk Orman Çiftliği’nden temin edebiliyorlar. Biz annemden aldık.  Bu arada “azalan” ve “çoğalan” olmak üzere iki türü var. Tibet mayası azalan türü.  Bizimki fotoğraftaki görüldüğü gibi şekli karnıbahara benzeyen ve  sürekli çoğalan bir maya.  Haftada bir kaç kez mayalarsanız hızla büyüyor. Siz de elinizde patlayan mayayı atmaya kıyamadığınızdan etrafınızdaki herkese “şeeyy kefir mayalıyorum, çok sağlıklı, mayam da var verebilirim, bak nasıl yapılacağını anlatayım” gibi sözlerle bir numaralı kefir pazarlayıcısı oluyorsunuz. Maksat vatana millete hizmet olsun, çocuklar sağlıkla büyüsün… Aynı zamanda olur  da mayanız bozulursa tekrar arkadaşlarınızdan bulabiliyorsunuz:)

rzgr28

  • Mayalanacak süt seçimi: Günlük sütleri kullanabilirsiniz. UHT sütlerle iyi sonuç vermiyor. En kıvamlısı ise çiğ sütle oluyor. Seçim sizin!
  • Sütün mayalanması: Fotoğraftaki büyüklükte bir kavanoz için üç minik parça maya yeterli oluyor. Kullanacağınız sütün hafif ılık olması gerekiyor. Sütü buzdolabından çıkardıysanız oda sıcaklığından biraz daha ılık olana kadar ısıtın. Kesinlikle sıcak olmamalı! Kavanozun içine mayaları atıp, kapağını kapatıp ışık almayan bir yerde mayalamaya bırakın. İsterseniz sarabilirsiniz de. Ben yapmıyorum. 24 saat sonra neredeyse yoğurt kıvamında mayalanmış olduğunu göreceksiniz. Kışın bu süre biraz daha artabilir. Mayalandığına emin olduğunuzda alıp buzdolabına kaldırın.

rzgr29

  • Bekleme: En az 6 saat buzdolabında beklemiş olan kavanozdaki mayalanmış kefirinizi metal olmayan bir süzgeç yardımıyla süzüp başka bir kaba aktarmalısınız. İnce delikli plastik süzgeç en ideali. Süzme işlemini yaparken kesinlikle kefire metal kaşık, tencere vs değdirmemeye özen gösterin. Süzmenin amacı  mayayı kefirden ayırmaktır. Artık kefiriniz içime hazır…
  • Mayanın saklanması: Süzgeçte kalan mayayı sudan geçirin. Üstünü örtecek miktarda süt dolu minik cam kabın içinde yeniden buzdolabına kaldırın.  Çok uzun süre buzdolabında kalacaksa ara sıra mayaların içinde bulunduğu sütü kontrol edin mutlaka. Çünkü neden bilinmez bazen o sütü de mayalayabiliyor. Öyle bir durumda hemen boşaltıp taze süt ekleyin. Saklama sütünü suyla da karıştırabilirsiniz, sorun olmaz. Yine de öyle aylarca buzdolabında bekletilebileceğini zannetmiyorum. Kokusunda ve görüntüsünde bir tuhaflık varsa maya bozulmuş olabilir. Haftada bir mayalamanızı öneririm.

Uzun uzun anlattım ama yoğurt mayalamaktan daha kolay kesinlikle. Eğer çocuğunuz tadını sevmezse her gün bir kaşık yedirerek tadına alışmasını sağlayabilirsiniz. Zira çok faydalı…

Sağlıcakla kalın…

Reklamlar

Evde kefir mayalamak” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba
    Ben çoktan belli maya arıyorum , aceba siz bana kargo ile göndere bilirmisiniz ..Veya kayserde alabileceğim yer var mı
    Sgl.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s